Nasze konto: Rada Rodziców przy Przedszkolu Nr 51    73124031031111000035032225

Na to konto mogą Państwo dokonywać wpłat na Radę Rodziców.


Login Form

Odwiedza nas 36 gości oraz 0 użytkowników.

Szef kuchni poleca

krem pomidorowy z fetą

Składniki:

- puszka pomidorów;

- cebula;

- 2 ząbki czosnku;

- pół czerwonej papryki;

- 1 papryczka chilli lub chilli w płatkach;

- 1 l soku pomidorowego;

- 150 g sera feta;

- oliwa;

- pieprz;

- zioła prowansalskie;

- bazylia;

- cukier;

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Czerwoną paprykę i chilli umyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na kawałki.

W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć czosnek i chilli. Podsmażać ok 2 min. Dodać czerwoną paprykę i pomidory. Całość wymieszać i dusić ok 15 min.

Sok pomidorowy przelać do garnka i podgrzać. Dodać pieprz, zioła prowansalskie, bazylię oraz szczyptę cukru.

Dołożyć podsmażone warzywa.

Całość gotować przez 15 min.

Pod koniec dołożyć pokrojony ser feta. Gotować ok 5 min.

Zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować.

Udekorować bazylią.

Smacznego.

ciasteczka makowe

Składniki:

- 15 dag mąki tortowej;
– 3 dag maku;
– 8 dag masła;
– 5 dag cukru pudru;
– 1 żółtko;
– 2 łyżki mleka;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Mak opłukać i odsączyć. Oczywiście moje wrodzone lenistwo natrętnie podpowiadało- nie płucz, po co… No i nie opłukałam. Nie wiem więc, jaka jest różnica między ciastkami z opłukanym i z nieopłukanym makiem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak.

Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce 0,5- 1 godz.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło.

Foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni.

krem ziemniaczany z gruszką i pestkami dyni

Najlepsze na jesienne chłody są zupy, dlatego dziś krem ziemniaczany (inspirowany przepisem z bloga: Młynki w kuchni). Dość mało wyrazisty smak ziemniaka przełamany słodką gruszką i ostrością papryki w proszku, przywiezionej prosto z pięknego Budapesztu.

Przypominam w tym miejscu- ziemniaki same w sobie nie są tuczące! To te wszystkie dodatki, które do nich podajemy, budują złą sławę ziemniaka jako bomby kalorycznej. A ugotowany na parze lub w mundurku ziemniak to doskonałe źródło witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP.  Dodatkowe walory zdrowotne, to zawartość takich składników jak: potas, błonnik, magnez, wapń, fosfor, żelazo. Nic, tylko wcinać ziemniaki:)

Składniki:

- 500 g ziemniaków;

- 1 gruszka

- cebula;

- 25 g masła;

- około 1 l wody;

- kostka warzywna;

- sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa;

- pestki dyni;

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle w garnku (około 2 min)

Ziemniaki i gruszkę obrać pokroić w dużą kostkę. Całość dodać do cebulki i przesmażyć razem około 3 minut. Zalać wszystko gorącą wodą, dodać kostkę rosołową.

Gotować około 25-30 minut, aż warzywa zmiękną. Całość doprawić ww wymienionymi przyprawami, jeszcze chwilę pogotować. Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Smacznego.

buraczkowiec z orzechami

Na dobry początek... Tak, tak- ciasto z burakiem! Pyszne, słodkie, wilgotne ciasto. Z super zdrowym burakiem, dobrym na przeziębienia (ma dużo witaminy C), na zaparcia, poprawiającym krążenie krwi, działającym na zgagę i polecanym dla przyszłych mam ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Samo zdrowie. Czemu w takim razie słodkiego smaku buraka nie dodać do ciasta? No właśnie- czemu nie?

Spróbowałam i polecam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

- 1-2 buraki;

- 2 jajka;

- szklanka cukru;

- 3 niepełne szklanki mąki;

- szklanka oleju;

- łyżeczka cynamonu;

- łyżeczka proszku do pieczenia;

- spora garść orzechów (włoskich lub laskowych);

Rozgrzać piekarnik do 200′.

Obrane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Białka ubić z cukrem na białą masę (nie na sztywną pianę).

Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać. W razie potrzeby dodać nieco oleju albo troszkę mleka (jeśli masa będzie zbyt gęsta).

Orzechy rozdrobnić, ale nie za mocno, żeby dość spore kawałki chrupały w zębach. Wymieszać z ciastem.

Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika. Piec ok 40 min.

Po upieczeniu można polać czekoladą gorzką roztopioną w kąpieli wodnej.

Smacznego.

Ps Więcej przepisów- na potrawy nie tylko dla dzieci na moim blogu: nienasycenie.blogujaca.pl. Serdecznie zapraszam:)